Rodzaje warzyw

Warzywa kapustne

Brukselka , brokuł , jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta brukselska, kapusta chińska, kapusta głowiasta biała, kapusta głowiasta, czerwona, kapusta pekińska, kapusta włoska.

Warzywa cebulowe

Cebula perłowa, cebula zwyczajna, czosnek pospolity, por, rokambuł, szalotka, siedmiolatka, szczypiorek.

Warzywa liściowe

Burak liściowy, burak ćwikłowy, botwina, cykoria sałatowa, cykoria endywia, pietruszka naciowa, portulaka warzywna, roszponka warzywna, pieprzyca siewna, rzeżucha ogrodowa, rukiew wodna, sałata siewna, seler naciowy, szpinak zwyczajny, szpinak nowozelandzki, trętwian czterorożny, rukola, rokietta siewna, mniszek lekarski.

Warzywa korzeniowe

Marchew, batat, burak ćwikłowy, maniok jadalny, maranta, marchew zwyczajna, pasternak zwyczajny, pietruszka korzeniowa, salep, salsefia, seler korzeniowy, wężymord czarny korzeń, skorzonera.

Warzywa psiankowate

Oberżyna, papryka roczna, pomidor uprawny, ziemniak, rodzynek brazylijski, miechunka peruwiańska, miechunka pomidorowa.

Warzywa dyniowate

Dynia, kawon, melon, ogórek.

Warzywa rzepowate

Brukiew, rzepa, rzodkiew, rzodkiewka, rzodkiew japońska, daikon.

Warzywa strączkowe

Bób, ciecierzyca pospolita, fasola zwykła, fasola wielokwiatowa, groch, soczewica jadalna, soja.

Warzywa wieloletnie

Chrzan pospolity, rabarbar ogrodowy, szczaw zwyczajny.